Hattat Doğan Çilingir

“Efendimsin cihanda itibarım varsa sendendir.
Miyan-ı aşıkanda iştiharım varsa sendendir.

Benim feyz-i hayâtım hâsılı rûh-ı revânımsın.
Eğer sermâye-i ömrümde kârım varsa sendendir.”

Şeyh Gâlip

Hattat Doğan ÇİLİNGİR

Ankara’da 1949 yılında dünyaya gelen Doğan Çilingir, 1970 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Öğretmenlikten emekli olan ve 5 Nisan 1991 tarihinde hat çalışmalarına başlayan Çilingir, hattat Adem Sakal’dan Sülüs “Rabbi yessir” meşkiyle san’ata başladı. Sülüs ve Nesih meşklerine Adem Sakal’ın da hocası olan Fuat Başar’la devam eden ve meşkleri içine sinmediği için 3 kere baştan sona kadar tekrar yazan sanatçı, 6 sene sonra icazet aldı.

Sanatçının meşklerini Mehmet Özçay da görmüş ve çalışmalardan memnun olduğunu belirtti. Hattat Hamit Aytaç’ın mezar naklinde meşk ve çalışmalarını hattat Hasan Çelebi’ye de gösteren Çilingir, birçok üstattan teşvik edici iltifatlar aldı.

Çalışmalarını daha çok Ankara’da gerçekleştiren Çilingir, Alanya’da 1, Ankara’da 3 kişisel sergi açtı. 7, 10. ve 12. Devlet Türk Süsleme Sanatları sergi ve kataloglarında eserleri yayınlanan, ayrıca IRCICA’nın düzenlediği V. Uluslararası Hüsn-ü Hat Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden tek Türk olarak dereceye giren ve ödül kazanan Çilingir, 27 Hilye-i Şerif, çok sayıda Sülüs-Celi istif, Sülüs, Nesih ve Talik eserlerinin yanında kolaylıkla cesaret edilemeyen bir kulvar olan ilk İslâm yazısı; Hakikî-Yazma Kufi deryasına dalarak bu dalda da özgün eserler verdi.

Hattat Doğan Çilingir

Bunlar arasında yer alan ve akademik bir çalışma mahiyetinde kabul edilen “Hakikî-Yazma Kufi Meşkleri”nin, sahasında ilk olması hasebiyle dünyada bir eşinin daha bulunmadığı ifade edilmektedir.

Hakikî-Yazma Kufi Hattı ile Fâtiha-i Şerif

Hocası Fuat Başar’ın, hattatlar arasındaki bir sohbette, Doğan Çilingir’e işaretle “Zamanımızda sahabeler devrindeki yazıyı bile yazan var” diyerek sanatçının yeteneğini anlattığı belirtilmektedir.

V. Uluslararası Hat Yarışması Ödül Belgesi

Tuğrakeş de olan GESAM üyesi hattat Doğan Çilingir, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 16.02.2005 gün vs 17961 sayılı onayıyla illerde açılan Hüsn-i Hat kurslarında görevlendirilecek eğiticilerin yeterliliklerinin belirlenmesiyle yurt içi ve dışında sergilenecek eserlerin seçimi amacıyla oluşturulan Değerlendirme Komisyonu üyeliğine seçildi.

Fuad Başar, Doğan Çilingir ve talebeleri

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve Kültür Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı Hizmet içi Eğitim Dairesi’nin açtıkları hat kurslarında 300’den fazla öğrenciye Hüsn-ü Hat hocalığı yapan Çilingir’in öğrencilerinden 6’sı icazet aldı. İcazet alan öğrencileri ; Muzaffer Çubuk, Şaban Garip, Ebuzer Özkan, Ahmet Tuna Acar, Aydın Köse, Kadir Sakoğlu’dur.

Doğan Çilingir ve öğrencileri

Öğrencileri ile Ankara’da Tarihi Suluhan Çarşısı içindeki atölyesinde çalışmalarını sürdürmekte iken Doğan Çilingir, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Birçok tanınmış esere imzasını atan hat sanatçısı Doğan Çilingir, sevenlerinin gözyaşları arasında Bağlum’daki aile kabristanlığına defnedildi.

Hattat Doğan Çilingir’e ait mezar taşı yazısı örnekleri

57 yaşında hayata veda eden Doğan Çilingir, Türkiye’nin son dönemde yetiştirdiği en önemli hat sanatçılarından bir tanesiydi.

Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda Bize döneceksiniz. (29:57)